Att välja racket

 

Det allra enklaste är att köpa ett färdigt racket. Det vanligaste är då ett allroundracket med ganska låg fart, men med bra kontroll och bra skruv. Ett allroundracket är väldigt bra för att lära sig och utveckla sina slag. Nästan alla slag och spelstilar kan behärskas med ett vanligt allroundracket. När man sedan behärskar dom olika slagen väl, kan man bättre se vilket racket man skulle behöva för att utvecklas ytterligare..

 

Viktigt är också ett racket-fodral för att skydda gummina mot damm och ljus. Ett bra fodral kan också skydda mot slitage och stötar när man har racketet i väskan.

 

 

Egenkomponerat racket

 

När man blir lite bättre kan det vara bra att själv välja ut dom delar man tror kommer passa en bäst. Ett racket består så av en stomme, ett forehandsgummi och ett backhandsgummi.

 

För att kunna välja dom delar som passar bäst är det viktigt att känna till relationen mellan: kontroll, fart och skruv. Man brukar säga att ju mer fart och skruv ju mindre kontroll och vice versa. Det stämmer bra åtminstone i början när det är svårare att behärska fart och skruv.

 

Två andra begrepp är hårdhet och mjukhet. Ett hårt racket har en hårdare träff och ger högre fart. Ett mjukare racket har en mjukare träff och ger lägre fart. Vilket som ger bäst kontroll varierar efter förmåga och spelstil, men för dom allra flesta ger ett mjukare racket bättre kontroll. Det är också betydligt lättare att generera hög skruv med ett mjukare racket, men går att göra också med ett hårdare racket om man är kraftfull och skicklig. Så spelar ofta dom bästa spelarna, exempelvis Jan-Ove Waldner, Ma Long, Xu Xin m fl, med ett hårt racket genererar dom mycket hög fart och stenhård skruv genom såkallade loopdrives. Detta kräver dock åratal av träning för att behärska. Och för dom flesta är det bättre med mjuka eller mediumhårda racketar, åtminstone till en början.

 

 

Stomme

 

Det finns tre huvudgrupper av stommar:

1. Defensiv: Mjuk till medium. Större rackethuvud. Bra till kontrollerade skär och blockar. Och i kombination med mjuka skruvgummin (ofta klibb) bra till att generera hög skruv i servar, skär och loopar.

2. Allround: Mjuk till medium. Oftast normalstort rackethuvud. Bra till alla olika slag och spelstilar. Passar allra bäst för loop-spel en liten bit ifrån bordet. Bra till att generera hög skruv.

3. Offensiv: Hård och styv. Normalstort rackethuvud. Passar bäst för attack-spel nära bordet och loopdrive-spel på halvdistans. Bra till att generrera hög fart och för avancerade spelare också mycket hög skruv.

 

Det finns två huvudmaterial för stommar. Dom allra flesta stommar är gjorda helt i trä. Olika träslag komponerade i olika lager ger stommar med olika spelegenskaper.

I modern tid är det dock också mycket vanligt att man använder kompositmaterial i stommar för att göra dom styvare och hårdare och ge dom en större sweetspot. Sweetspot är den area centralt på rackethuvudet där en riktigt bra träff kan genereras från ett slag. Ju större sweetspot, desto bättre. Det allra vanligaste kompositmaterialet är olika varianter av kolfiber (carbon), men även glasfiber och titanium förekommer relativt ofta.

En kompositstomme är normalt sett styvare och hårdare, ger mer fart, kortare bollträff, mindre vibrationer (mindre känsla). Detta upplevs oftast som lägre kontroll.

En mjukare trästomme ger mer vibrationer och har en längre träff. I och med att den kan hålla bollen längre har man mer tid att kontrollera bollen, samt att generera en bra skruv.

 

 

Gummin

 

Ytgummi

 

Alla ytgummin har en slät sida och en sida med nabbar. Det vanligast är att nabbarna är vända inåt, så att man spelar med den släta sidan. Dessa gummin kallar man inverterade eller helt enkelt backside-gummin. Vi ska gå igenom dom olika sorterna ytgummin ganska kortfattat.

 

Backside

Backside-gummin har nabbarna inåt och således en slät spelyta och är dom i särklass vanligaste pingisgummina. Backside-gummin kombineras alltid med ett undergummi (svamp). Dessa gummin genererar normalt sett mest skruv och kan beroende på vilken svamp man använder också generera mycket hög fart. Svampen kan ha olika hårdheter och olika tjocklek. Ju hårdare och tjockare svamp, ju mer offensivt blir gummit. Det vanligaste är medium eller mjuk svamp i 1,5 till 2,2 mm tjocklek. Jag skulle rekommendera mjuk eller medium-mjuk svamp i 1,5 till 2,0 mm för nybörjare.

 

To be continued...